x

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir

<h3><strong>Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir</strong></h3>

Günlük hayatta çoğu zaman saçınızın döküldüğüne şahit olursunuz. Yastığınızda, duştan çıktığınızda ve saçınızı taradığınızda dökülen saçları görebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir anormallik yoktur. Hatta günde 50 - 100 tel saç kaybetmek normaldir. Ama bazı sebeplerden ötürü saçınızda normalden daha fazla dökülme görülebilir. Saç dökülmesi de sebebine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleşebilir. Saçınızın tepesinde zaman içinde seyrelmeler başlayabilir ya da saç deriniz görünür hale gelebilir. Kadınlarda dökülme tüm saçta görüldüğünden ve ileri derecede dökülme haricinde ön saç çizgisi bozulmadığından dolayı nadir olduğu düşünülebilir ama her üç kadından birinde saç dökülmesi sorunu görülebilir. Saçlarda dökülmeye sebep olan birçok sebep vardır. Saçınızın normalden daha fazla döküldüğünü gözlemlemeye başladıysanız veya saç tellerinizde zayıflık fark ettiyseniz sebeplerini araştırmaya başlamalısınız. Bu içerikte size kadınlarda saç dökülmesinin sebeplerinden bahsedeceğiz.

Genetik 

Kadınlarda saç dökülmesinin en büyük sebebi androgenetik alopesi yani kadın tipi saç dökülmesidir. Genetik yatkınlığı olan kadınlarda görülen androgenetik alopesi, genelde 12 ve 40 yaşları arası kadınlarda başlar. 60-69 yaşları arası kadınlarda %30-%40 oranında görülür. Özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla daha da kötüleşebilir.

Menopoz

Hormonal değişiklikler saç dökülmesine sebep olan faktörlerden birisidir. Hormonlar saçın büyümesini sağlar. Menopoz dönemindeyse östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte saç dökülmesi görülür. Menopoza giren kadınların %80’inde saçlarda incelme ve dökülme görülebilir. Hormonal değişiklikler hamilelik sonrası süreçte de saçlarda dökülmeye yol açabilir ama bu geçici bir dökülmedir.

Stres

Stres, vücutta çoğu şeyi olduğu gibi saçları da etkiler. Yaşadığınız sıkıntılı süreçler strese ve travmaya yol açabilir. Stres ise bedende saç dökülmesi gibi tepkilere yol açabilir. Stresten kaynaklı saç dökülmeleri genelde hemen olmaz ve birkaç ay içinde görülebilir. Geçici bir dökülmedir.

Telogen Effluvium

Gebelik, doğum, hastalıklar ve stres gibi ani değişiklikler sonucu telogen kıllarda dökülme artar. Buna Telogen Effluvium denir. Örneğin doğumdan sonra saç dökülmesi görülebilir. Yüksek ateş, yeme bozukluğu ve stres bu duruma verilebilecek başka örneklerdir. Antidepresan gibi ilaçların kullanımı da saç dökülmesine yol açabilir. Bu ani saç kaybı, tetikleyicilerden 2-3 ay sonra görülmeye başlar. Geçici bir dökülmedir ve belli bir süre sonra saçlar çıkmaya başlar.

Kötü Beslenme

Sağlıklı saçlar için en önemli olan şeylerden biri de dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Vitamini bol besinler yememek saçlarda dökülmeye sebep olabilir. Kırmızı et gibi demir içeren besinlerin tüketilmesi saçınızın sağlığı için önemlidir. Özellikle regl dönemi yüzünden kadınlarda demir yetersizliği görülen bir durumdur. Bu yüzden yediğiniz besinlerle demir eksikliğinin önüne geçmelisiniz. Protein, demir ve vitamin açısından zengin besinler yemeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca ani kilo kayıplarına ve uyguladığınız diyetlere de dikkat etmelisiniz.

Sıkı Topuzlar ve At Kuyrukları

Sıkı at kuyruğu, topuz ve örgüler saçın incelmesine sebep olabilir ve çok sık uygulandığında saç dökülmesine sebep olabilir. Bu tür saç dökülmelerini engellemek için en iyi yöntem belli bir saç stilini uzun süre kullanmamaktır.

Saça Isıyla Şekil Vermek

Fön makinesi ve saç şekillendiriciler saçlarda kuruluğa ve dökülmeye yol açan sebeplerdendir. Fön makinesini saça uzak tutmak ya da saçın doğal şekillerde kurumasına izin vermek saçınızı korumanıza yardımcı olabilir. Saçınıza ısısız şekil vermeye çalışırsanız bu da dökülmeyi azaltacaktır. Perma, boya ve Brezilya fönü gibi uygulamalar da saça zararlıdır. Aynı şekilde saçınızı çok sert taramak da saçlarınızın kopmasına yol açacaktır.

Hastalıklar ve Kullanılan İlaçlar

Tiroid, diyabet, anemi, polikistik over sendromu ve saçkıran gibi hastalıklar saçınızda ani dökülmelere sebep olabilir. Bunun dışında kanser, arterit ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar ve uygulanan tedaviler saç dökülmesine sebep olabilir.

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Yapılabilecekler

Saç dökülmesini engellemek, ya da olabildiğince azaltmak için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

İlaç Kullanımı/Tedavi

Saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç vardır. Saç dökülmesi şikayetiniz ciddiyse doktora giderek doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyi uygulamaya başlayabilirsiniz.

Şampuan Kullanımı

Saç bakımı, saç dökülmesiyle mücadele etmede büyük rol oynar. Saç dökülmesine karşı etkili şampuanlarla bu süreci atlatmanız mümkündür. Organik, vegan ve helal içerikli ürünleriyle Halalles, saç dökülmesine karşı farklı tip saçlara uygun ürünlere sahiptir. İşlem görmüş saçlara uygun şampuanlar bulabileceğiniz gibi kuru ve yağlı saçlara uygun dökülme karşıtı şampuanlar da mevcuttur. Cilde ve çevreye zararlı kimyasal ürünleri barındırmayan şampuanlar ile saçlarınız hem kurumaz hem de sağlıklı şekilde beslenir. Halalles Saç Dökülmesine Karşı Şampuan dökülme sorununa karşı tercih edebileceğiniz bir ürün olarak öne çıkmaktadır.

Saç Bakım Ürünleri

Saç kremi ve saç maskeleri kullanarak saçlarınıza bakım yapabilir ve güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Saçınızı nemlendiren ve besleyen ürünlerle saç dökülmesini önleyebilirsiniz. Bu ürünleri, kan dolaşımını artırmak için masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Saç Stilini Değiştirmek

Sıkı topuzlar ve at kuyrukları gibi modelleri bırakarak ve saçınızı ısı kullanmadan şekillendirerek saç dökülmesini önleyebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Saçlarda Kepek Oluşumu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kepek, çok ciddi bir durum olmasa da pek çok kişinin yaşadığı ve özellikle de görsel açıdan bazen son derece rahatsız edici olabilen bir problem. Bu blog yazımızda, kepekten, neden oluştuğundan ve gidermek için yapılabileceklerden kısaca bahsettik.

Saç Dökülmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Saç dökülmesi, günümüzde pek çok insanın yaşadığı bir problem. Farklı yaşlarda çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen, dış görünüşü önemli ölçüde etkileyebilen bu problem hakkında pek çok yanlış bilgi...

Saçlarınıza Zarar Veren 5 Şey

İyi saç bakımı, yalnızca doğru ürün tercihlerinden ibaret değil. Stil tercihlerinden saçımıza yaptığımız/yaptırdığımız uygulamalara ve yıkama alışkanlıklarımıza kadar saçlarımızın sağlığına etki eden pek çok faktör var ve yanlış kararlar vererek farkında...

Daha Sağlıklı Saçlar İçin Önemli 4 Vitamin

Doğru beslenmek ve belli başlı vitaminleri gerektiği miktarlarda almak, vücudumuzun geneli için olduğu gibi saçlarımız için de oldukça önemli. Öyle ki, saç dökülmesine sebep olabilecek pek çok faktörden bir tanesinin de yetersiz...

Saç Spreyi, Jöle ya da Köpük… Sizin İçin İdeal Ürün Hangisi?

Saç spreyi, jöle ve köpük saçlarına şekil vermek isteyen kadın – erkek hemen her yaştan pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen ve düzenli olarak kullanılan ürünler. Peki doğru şekilde kullanıldığında üçü de etkili...

Yaz Ayları İçin Saç Bakım İpuçları

Güneş ışınları sağlığımız için faydalı ve gerekli olsa da, belli bir miktardan ötesi cildimiz için olduğu gibi saçlarımız için de zararlı olabilir. Tuzlu deniz suyunun ve klorlu havuz suyunun da saçlar için yıpratıcı olabileceğini...

Doğru Şampuan Seçimi Nasıl Yapılır?

Şampuan seçimi; sağlıklı, hacimli, yumuşak ve parlak saçlara ulaşmak için oldukça önemlidir. Piyasada birçok farklı amaca uygun şampuan, saç kremi ve saç bakım ürünleri mevcuttur. Bu kadar ürün arasından doğru şampuanı...

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir

Günlük hayatta çoğu zaman saçınızın döküldüğüne şahit olursunuz. Yastığınızda, duştan çıktığınızda ve saçınızı taradığınızda dökülen saçları görebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir anormallik yoktur. Hatta günde 50 -...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.